F.C. Eendracht Zoersel werd opgericht in 1927 en verkreeg bij de KBVB het stamnummer 1140. Zoersel startte in de toenmalige derde gewestelijke. De oudste ploegfoto’s die we konden terugvinden dateren uit de jaren ’30. Let vooral ook op de ouderwetse vierkante houten doelpalen.

kfcez30

FCE Zoersel : seizoen 1929 – ’30

kfcez3435

FCE Zoersel : seizoen 1934 – ’35

Ondanks een aantal zeer goede spelers promoveerde Zoersel pas in het seizoen 1951 – 1952, samen met kampioen Retie naar tweede gewestelijke. Niet voor lang echter, want o.a. door de omschakeling van de gewestelijke naar de provinciale reeksen, verzeilde Zoersel in 1957 terug in derde. De daaropvolgende jaren speelde rood-groen een onopvallende rol in derde en belandde bij de oprichting van vierde provinciale in 1972 dan ook in de allerlaagste reeks.

Tijdens het seizoen 1975 – 1976 liet Zoersel zich nog eens opmerken, met als bekroning een derde plaats. In de daaraan verbonden eindronde toonde men zich zelfs de sterkste en werd de stap naar derde gezet. Het avontuur was andermaal van korte duur want na amper één seizoen verzeilde Zoersel opnieuw in de anonimiteit van vierde provinciale.

Halfweg de jaren ’80 begon Zoersel zich echter terug te manifesteren. Onder leiding van trainer Paul Poels, en met Roger Van Gool als stuwende kracht op het veld, speelde Zoersel in 1986 voor het eerst in de geschiedenis van de club kampioen. Het tweede seizoen in derde was het alweer raak. Zoersel eindigde na een spannende kompetitie eerste met drie punten voorsprong op Tielen. Hoogtepunt was ongetwijfeld de door meer dan 800 toeschouwers bijgewoonde topper tegen de IJsboerkes.

Daar tal van spelers de club verlieten werd het debuut in tweede provinciale met enige argwaan tegemoet gezien. Onterecht echter, want met voornamelijk eigen spelers werden drie succesvolle seizoen in tweede provinciale doorgebracht. Geplaagd door talrijke blessures en schorsingen werd het vierde seizoen in tweede besloten op een 14e plaats. Zoersel kreeg nog een herkansing via de eindronde, maar faalde en kwam dus opnieuw in derde provinciale terecht. Daarin leek het een vaste waarde te worden, want jaar na jaar nestelde rood-groen zich veilig in de middenmoot. Enkel de reekshervormingen na het seizoen 2005-2006 werden Zoersel fataal. Ondanks een 13de plaats in het eindklassement moest het noodgedwongen naar de kelder van het Belgische voetbal.

Die hernieuwde kennismaking met het vagevuur van vierde provinciale bekwam KFCE verre van goed. Door de terugkeer van Joël Bartholomeeussen en met heel wat talentrijke jeugdspelers kon de vooraf uitgesproken ambitie nooit waargemaakt worden. Met een voorlaatste plaats schreven trainers en spelers één van de zwartste bladzijden uit de Zoerselse voetbalhistorie.

De totale ommekeer liet echter niet lang op zich wachten. Het seizoen 2007-2008 werd er één om nooit te vergeten. Met nagenoeg allemaal jongens uit eigen dorp bleef rood-groen meer dan 20 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Op de voorlaatste speeldag pakte het op het veld van Poederlee de derde titel in de clubgeschiedenis.

kfcez0708

KFCE Zoersel viert de titel: seizoen 2007 – ’08

Het nieuwe seizoen in derde werd meteen een serieuze uitdaging. Daar er andermaal hervormingen op stapel stonden was KFCEZ verplicht om bij de eerste 9 te eindigen om niet opnieuw in vierde verzeild te geraken. Rood-groen slaagde met brio in deze opdracht. Het eindigde niet alleen knap vijfde maar winst van de tweede periodetitel leverde de manschappen van trainer Jef Lauwers zelfs een plek in de eindronde op. De finale was binnen bereik tot GR Katelijne met één van de meest unfaire goals aller tijden KFCEZ genadeloos KO sloeg.

Amper twee seizoenen later stond Zoersel echter al opnieuw in de eindronde. Omdat drie teams uit hogere afdelingen verdwenen viel de beslissende tweede ronde weg en was het tegen VV Duffel dus meteen erop of eronder. Ondanks twee gelijke spelen moest rood-groen toezien hoe de Duffelnaren op basis van de gescoorde uitdoelpunten mocht vieren.

Rood-groen bleef echter niet bij de pakken zitten en ondanks een mislukte start (2 op 15) zette Zoersel een schitterende remonte neer. In 2012 werd zelfs niet meer verloren en dat resulteerde alsnog in een knappe vierde plek. De derde eindronde in amper vier seizoenen was een feit en zou meteen ook de goede zijn. Na een historisch gevecht tegen reeksgenoot Broechem (4-4 en 1-1) brak het op uitzondering van aanvoerder Koen Denies volledig Zoersels getinte KFCEZ exact 20 jaar nadat het uit tweede verdween, dankzij een dubbele zege tegen Beekhoek de poort naar tweede opnieuw open.

kfcez1112

KFCE Zoersel viert winst in eindronde: seizoen 2011 – ’12

Zonder Steve Bartholomeeussen,  die bij vierdenationaler VV Vosselaar zijn ex-ploegmaat en vriend Philippe Biernaux terugvond, en ondanks tal van langdurige blessures slaage Serge Crève er in om KFCEZ in tweede te houden.  Het leverde de coach een overstap naar de ambitieuze buren van Antonia op.  Met Joël Bartholomeeussen vond rood-groen de opvolger in eigen rangen.  Pech en een serieuze dip halfweg het seizoen werden Zoersel echter fataal.  De terugkeer van Serge Crève als hoofdtrainer en een late heropflakkering konden het tij net niet meer doen keren.

Met de ondertussen van VV Vosselaar teruggekeerden Steve Bartholomeeussen en Philippe Biernaux streed KFCEZ meteen weer mee voor promotie naar tweede. Nadat het in de reguliere competitie in Mariaburg zijn meerdere moest erkennen sneuvelde het echter in de eindronde tegen SK Wilrijk. Uitstel is echter geen afstel en ondanks het vertrek van topschutter Philippe Biernaux naar Zwarte Leeuw zette Zoersel een onvergetelijk seizoen neer. Pas nadat het uitgerekend op het veld van dichtste belager Herenthout de titel pakte, leed rood-groen tegen Zandvliet de enige nederlaag van het seizoen. Met 75 punten en een straatlengte voorsprong op de concurrentie promoveerde KFCEZ opnieuw naar tweede, waar het meteen verbaasde. Een knappe vijfde plek volstond dan wel net niet voor een plek in de eindronde maar amper één jaar later was de eindronde na een vierde plaats in het eindklassement wel een feit. En daarin gebeurde wat niemand voor mogelijk hield. Na eerst reeksgenoot én kersvers bekerwinnaar Retie uitgeschakeld te hebben, loodste afscheidnemend trainer Serge Crève Zoersel in de finaleronde ook voorbij Rochus Deurne waardoor het voor het eerst in de clubgeschiedenis in eerste provinciale uitkomt.  

KFCEZ winnaar eindronde 17-18

De ploeg die de poort naar eerste provinciale openbeukte

En ook in eerste zou KFCEZ meteen vriend en vijand verbazen al verliep de voorbereiding onder leiding van kersvers trainer Jan Lemmens niet van een leien dakje. Amper enkele dagen voor het debuut in eerste werd Jan vervangen door Raf De Houwer. 

Dat belette Zoersel niet om met een 6 op 6 van start te gaan en zo de basis te leggen van een alweer onvergetelijk seizoen. 2019 werd zelfs geopend met 5 overwinningen op rij waardoor rood-groen opnieuw aan de leiding kwam. Na een 1 op 18 mocht KFCEZ de titel dan wel vergeten, dankzij een sterke eindspurt eindigde het uiteindelijk op een onverwachte derde plek achter kampioen Witgoor en Kontich.
Een nieuwe deelname aan de eindronde was de beloning en daarin werd andermaal geschiedenis geschreven. Nadat Zoersel het als vierde geëindigde Oppuurs had uitgeschakeld mocht het zowaar deelnemen aan de interprovinciale eindronde.  In een groep met Herk (4-0 verlies), Liedekerke (6-1 verlies), Lochristi (1-5 verlies) en Lauwe (7-1 zege) kon Zoersel geen rol van betekenis spelen. 

Het tweede seizoen in eerste verliep minder vlot. Ondanks een prima start (4 op 6) kreeg rood-groen geen regelmaat in de prestaties en moest het het ganse seizoen bang naar onder kijken. Toch kwam Zoersel nooit op een degradatieplaats terecht en door de ‘corona-stop’ ontsnapte het met een elfde plek nipt aan de degradatie !

Tot het rijtje bekende namen die ooit de Zoerselse kleuren verdedigden behoren o.a. Francis Goris (Antwerp), Roger Van Gool (Antwerp, Club Brugge, Keulen, Coventry, Nimes en Sint-Niklaas), Eddy Maes (Zwarte Leeuw) en natuurlijk onze eigen Zoerselnaar Joël Bartholomeeussen (Poederlee, Germinal, KV Mechelen, Lokeren, Beerschot, Cappellen, OG Vorselaar, Vlimmeren); die ook al jaren actief is als trainer van de Zoerselse jeugd.

Print Friendly, PDF & Email